RENKLERİN DİLİ

Renklerin karakteristik özellikleri

      Etrafımızdaki renkler cisimlere ait nitelikler olarak görülseler de, aslında bundan öte bir anlam taşıyor. Hatta öyle ki, renklerin karakteristik özellikleri bile bulunuyor. 
     
Renk, teknik tanımıyla, ışığın değişik dalgaboylarının gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algılama. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösteriyor. Bunlar da renk tonu veya renk olarak adlandırılıyor. Tüm dalga boyları birden aynı anda gözümüze ulaşırsa bunu beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılıyoruz.
     
Ancak renklerin bu teknik anlamının ötesinde başka anlamları da var. Örneğin her renk bir karakter barındırıyor. Kırmızının karakteri motivasyon ve ihtirasken, tamamlayıcı rengi olan turkuaz istikrarı simgeliyor. Mavi umut aşılıyor, yeşilin karakteri cömertlik ve paylaşım…
    KIRMIZI

Tamamlayıcı rengi: 
Turkuaz 

Yükselen özellikleri: Motivasyon, teşvik, aktivite ve ihtirasın sembolü. Yeni bir başlangıç, yeni bir yaşama sevinci ve yeni bir sevginin anahtarı. Enerjisi çok kuvvetli kırmızının bizlere aşıladığı en önemli duygu, sıcaklık, heyecan ve bir an önce harekete geçme isteği. 

Fiziksel etkileri: Tembelliğin hüküm sürdüğü yerlerde, hayat ve enerji veren kırmızı tıbbi açıdan, kanda kırmızı kan hücrelerinin oluşması için hemoglobin üretimini artırıyor. Kan dolaşımını hızlandırıyor, adrenalin miktarını yükseltiyor, kan basıncının ve vücut ısısını artırıyor. Felçlilerin tedavisinde ağırlıklı olarak kırmızı rengin kullanılması da kırmızının bu potansiyelini açıkça ortaya koyuyor.
     
    TURUNCU

Tamamlayıcı rengi: 
Mavi 

Yükselen özellikleri: Turuncu kırmızı gibi dışa dönük ve tamamlayıcı bir renk. Pozitif açıdan kırmızıdan daima daha yapıcı. Sağlık, canlılık, heyecan belirgin katkıları. İletişim, atılım ve hareket bu renkle sağlanıyor. En önemli niteliği ise, hayat öpücüğü ile mutluluk verişi. 

Fiziksel etkileri: Dolaşım sistemini, zihinsel faaliyetleri ve solunum sistemini harekete geçiriyor. Vücuda enerji yükleyerek, dolaşım ve metabolizma süreçlerini artırıyor. Turuncu, renk olarak kalsiyumun rengi. Çocuğunu kendi sütü ile büyütmeyi arzu eden annelere tavsiye edilen renk. Dalak ve böbrek hastalıklarının belli başlı rengi. Karaciğer ve alkol tedavilerinde de şifacı olarak biliniyor.
     
    SARI

Tamamlayıcı rengi: 
Mor 

Yükselen özellikleri: Sıcak renkler arasında en hafif ama en fazla kozmik gücü olan sarı renk güneşe en çok benzeyen renk oluşu ile insana umut duygusu veren bir potansiyel. Parlak, neşeli ve heyecan yüklü bir güce sahip. Hırs ve iddiayı da simgeliyor.

Fiziksel etkileri: Sinir ve kas sistemine iyi geliyor. Dolaşım sistemini doğru yolda çalıştırarak kalbin daha rahat çalışmasında yardımcı oluyor. Karaciğer ve safra kesesinin çalışması gibi bazı vücut fonksiyonlarına da destek oluyor. Mide sularının salgılanmasını sağlıyor. Akıl ve zihin hastalarına tavsiye edilmemesi öneriliyor.
     
    YEŞİL

Tamamlayıcı rengi: 
Macenta 

Yükselen özellikleri: Paylaşmanın, uyumun, cömertliğin, iş birlikteliğinin sembolü. Sinirlerin yatışmasında, kendine hakimiyette güçlü bir potansiyel. Aklın ve bilincin rengi. İnsana güven, huzur ve istikrar ışınlıyor. 

Fiziksel etkileri: Sinir sistemi ve hücre onarımında çok yapıcı bir renk. Kalp ve diğer fonksiyonları ile direk iletişimde. Kan akışkanlığını, kas deri ve doku oluşumlarını sağlıyor. Toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor. Kalp hastalıklarında yeşil güçlü bir şifacı.
     
    TURKUAZ

Tamamlayıcı rengi: 
Kırmızı 

Yükselen özellikleri: Turkuaz insanlar üzerinde istikrar sağlayıcı bir özellik sağladığı gibi, dikkati ve konsantrasyonu da ayakta tutuyor. Bu nedenle turkuaz insanı kendisini kolayca ifade ediyor. Açık fikirliliğin, gururun, yardımseverliğin potansiyel rengi. Turkuaz ayrıca en üst düzeydeki değişim ve dönüşüm sembolü. 

Fiziksel etkileri: Turkuaz, mavinin ve yeşilin karışımıyla oluşuyor. Son derece dinlendirici ve soğuk bir renk. Bu özelliğiyle baş ağrısı, alerji, tahriş, kesik ve yanık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor.
     
    MAVİ

Tamamlayıcı rengi: 
Turuncu 

Yükselen özellikleri: Mavi renk, derin ruh dünyasını ve sonsuzluğu ifade ederken sakinliği, güven ve sadakat duygusunu sembolize ediyor.Yeteneğin, güzelliğin, barışın, sevginin, şifanın ve görev bilincinin rengi. Mavi tedavi edici. 

Fiziksel etkileri: Mavinin sakinleştirici ve dinlendirici özelliği olduğu gibi yüksek nabız, hipertansiyon ve ateşli hastalıklarda tedavi için kullanıldığında iyi bir şifacı. Bir başka deyimle kırmızının panzehiri.
     
    MOR

Tamamlayıcı rengi: 
Sarı 

Yükselen özellikleri: Mavi ve kırmızının karışımı ile ortaya çıkan bu renk asilliği ve kendine güvenmeyi ortaya koyuyor. Özerkliği ve tek vücut perçinleşmeyi simgeliyor. Sanatçı kişilik, düşünce ve tolerans morla anılıyor. Sakinleştirici ve dinlendirici yönü alçak gönüllülük ile tam bir bütünlülük oluşturuyor. 

Fiziksel etkileri: Mor renk beynin arka tarafındaki bezlere etki ettiğinden vücuttaki tüm salgı bezleri ile irtibatta. Bu potansiyelde hormonal aktiviteleri düzenliyor. Menenjit, beyin sarsıntısı, sara gibi zihinsel ve sinir hastalıklarında tedavi amacıyla kullanılıyor. Ayrıca göz ve kulak rahatsızlıklarında da şifacı.
     
    MAGENTA

Tamamlayıcı rengi: 
Yeşil 

Yükselen özellikleri: Tüm renk karakterleri içinde en zarif olanı. Bu renk idealizmi en saf bir biçimde ortaya koyuyor. Saygı, şükran ve sadakatin simgesi, anlayışı ve olgunluğu ışınlıyor. Yöneticilik vasfı taşıyor.Yumuşak, sıcak ve koruyucu özelliklerin sahibi. 

Fiziksel etkileri: Bu renk beyne giden kanı atırdığından sinir sistemini dengede tutmakta sarı ile iletişim içinde. Baş ağrısı,yüksek tansiyon ve kronik sinir bozukluklarını kontrol altına alıyor. 

Çalışırken çok yoğun çaba harcayanların magenta rengi kullanmalarında büyük yarar var. Mide ekşimesi ve kalp çarpıntılarında yine sarı ve yeşille birlikte hayata geçirildiğinde iyi bir yardımcı.